Hakije Kulenovića 3, Sarajevo

Zašto je važna profilaksa vitaminom D3?


0
Categories : Članci-razno

Spojevi vitamina D su esencijalno važni za apsorpciju i utilizaciju kalcijuma i fosfata u tijelu, a koji dovode do normalne kalcifikacije skeleta i mineralizacije kostiju, te utiču na brojne druge procese u organizmu.  Uz paratiroidni hormon aktivna forma vitamina D (25-OHD) regulira serumsku koncentraciju kalcijuma i fosfata u krvi do nivoa koji je potreban. 

Vitamin D ima dva oblika: D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol). D3 se stvara u koži prilikom izlaganju sunčevoj svjetlosti, te se u organizam unosi u nekoj hrani (riblje ulje i žumanjak). Majčino mlijeko sadrži vrlo male količine vitamina D. 

Nedovoljno izlaganje sunčevom zračenju stvara sklonost manjku vitamina D.  Manjak vitamina D remeti nomalnu mineralizaciju kostiju te kod djece dovodi do pojave rahitisa, a kod odraslih do pojave osteomalacije (razmekšanje kostiju) ili čak i do osteoporoze. 

Manjak vitamina D može uzrokovati mišićnu bol, slabost i bol u kostima u bilo kojoj životnoj dobi, a ako postoji manjak kod trudnica to uzrokuje manjak vitamina D i kod fetusa. Ako se kod majke razvije osteomalacija uslijed manjka vitamina D postoji velika vjerovatnoća da će se kod novorođenčeta razviti rahitis. Rahitis se manifestuje razmekšanjem cijele lubanje kod manje djece, a kod starije se javljaju izbočenja lubanje, kasno zatvaranje fontanela, te na kraju dolazi do promjena na kostima, takva djeca kasno prohodaju, a hodanje je jako bolno, a u zadnjoj fazi se razvijaju tzv. X ili O noge. 

Normalna vrijednost vitamina D (25-OHD) je iznad 50 nmol/l(30 mikrograma/l). Vrijednosti ispod 50 nmol/l se smatraju manjkom vitamina D, a one ispod 30 nmol/l nedostatkom vitamina D. 

Trudnice, dojilje i djeca bi obavezno trebala uzimati profilaksu vitaminom D3.  To se posebno odnosi na zimske mjesece, kada je smanjena izloženost sunčevim zrakama. 

Preporuka za trudnice i dojilje je 400-600 IU, što bi bilo 1-2 kapi vitamina D3 (holekalciferola) topivog u mastima jer je vitamin D3 liposolubilan vitamin (topiv u mastima) čime se poboljšava njegova apsorpcija u crijevima. 

Kod novorođenčadi holekalciferol se u profilaksi uključuje nakon druge sedmice života i to 400-800 IU dnevno (1-2 kapi) i profilaksa bi trebala trajati barem do 2 godine života. 

Preparati vitamina D topivi u mastima kakav je holekalciferol su apsolutna preporuka za profilaksu i za tretman. 

Nije naučno dokazano, ali su brojne majke primijetile da kada su davale vitamin D topiv u vodi kod novorođenčadi su se javljali grčevi, proljevi i slične stomačne tegobe. To je roditeljima stvaralo dodatnu brigu, a zbog plača novorođenčadi i bezbroj nesanih noći. Holekalciferol topiv u mastima ne dovodi do navedenih simptoma te mislim da je najbolje rješenje za profilaksu vitaminom D. 

Image result for holekalciferol
Related image

Reference

1) www.corbyccg.nhs.uk˃downloads

2) www.neneccg.nhs.uk/…/Vitamin%20D%20Deficiency%20in%20children%20and%20

3) Guidelines for the treatment and prophylaxis of vitamin D deficiency and rickets in   

     children adolescents. Barts and The London NHS Trust. Jan 2012.

4) http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/Oleovit-D3_PIL.pdf

© 2020. Dr. Muharemović