Hakije Kulenovića 3, Sarajevo

OPERATIVNI TRETMAN RAVNIH STOPALA


2 comments
Categories : Problem stopala

„When symptoms justify the treatment“-  „Kada simptomi opravdavaju tretman“.

Ravna stopala (eng. flatfoot deformity ili lat. pedes planii) predstavljaju jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću djeca iznad 3 godine starosti i odrasli.

Ako pacijenti sa ravnim stopalima nemaju tegoba (npr. bol, ograničenost kretnji i slično) tretman nije potreban. Ako se javi bolnost koja je najčešća u prednjem dijelu stopala i u predjelu stopalnog luka sa unutrašnje strane, te bol prema podkoljenicama osobito sa stražnje strane, treba pristupi liječenju problema.

Na početku liječenje sa stoji od vježbi istezanja, pacijentima se propisuju ortopedski ulošci ili ortopedske cipele, te fizikalni tretman. Ako nakon određenog vremena ne dođe do poboljšanja ili potpunog povlačenja simtoma potrebno je operativno liječenje.

Operativno liječenje se može provoditi na više načina. U ranijem periodu koristile su se kompleksne osteotomije koje su bile povezane sa većim brojem komplikacija, a rezultati nisu baš bili odlični. Od sada po prvi put i našoj Bosni i Hercegovini jedna moderna i jednostavna metoda kojim se zauvijek rješava problem ravnih stopala.

Metoda arthroerisis je postala popularna u zemljama zapada u zadnje vrijeme, a predstavlja minimalno invazivni operativni tretman za korekciju ravnih tabana. Metoda je jednostavna, operativni zahvat kratko traje i vrlo je mali broj komplikacija. Da bi dijete ili odrasli čovjek bio dobar kandidat za arthroerisis proceduru potrebno je da deformitet bude fleksibilan, tj. da se da korigovati, što se utvrdi pri pregledu prije eventualne odluke o proceduri. Važno je napomenuti da se metoda može raditi kod djece obično poslije 7 godina starosti, dok gornja starosna dob nije ograničena.

Procedura se sastoji u plasiranju implantata u spinalnoj ili lokalnoj ansteziji u prostor na stopalu koji se zove sinus tarsi čime se ispravlja deformitet. Procedura traje oko 30 min , a osobito je važno napomenuti da pacijenti nakon provedene procedure mogu odmah na kućno liječenje. Protektivno se kratkotrajno ordiniraju štake, a dozvoli se opterćenje operisane noge do granice bola.

Komplikacije su iznimno rijetke i uglavnom se opisuju kao nepodnošenje implantata i u tim slučajevima isti se odstrani.

Ovakvim operativnim zahvatom podiže se unutrašnji svod stopala, te pacijenti više nemaju tegoba u smislu bola u stopalima koji su nastali od ravnih stopala što je najvažnije, a stopalo dobije urednu formu.

Implantat koji se koristi je HYPROCURE® i isti je razvijen od kompanije United Foot and Ankle Surgeons iz USA.

Više o proceduri se može naći na web stranici: https://unitedfootsurgeons.com/hyprocure.

Na navedenoj web stranici mogu se naći iskustva pacijenata, slike i video prikazi.

Privatna ortopedska ordinacija „Dr Muharemović“ Mr.sci.med dr Tarik Muharemović, Specijalista ortopedije

2 comments on “OPERATIVNI TRETMAN RAVNIH STOPALA

    Vesna Stanimirović

    • March 3, 2023 at 11:32 pm

    Dobar dan Doktore,
    Da li radite operaciju ako je poznata altrosa t.metatarzalnih kostiju 1 i 2? Imam 50godina i normalnu težinu.
    Pozdrav
    Vesna Stanimirovic
    P.S
    Koliko košta ta operacija ravnog stopala Tim umetkom?

      Dr. Tarik Muharemovic

      • March 26, 2023 at 4:37 pm

      Poštovana, tek smo vidjeli Vašu poruku. Otišla je u Spam. Radimo ispravljanje ravnih stopala sa Hyprocure implantatom iz USA koji je najbolji u svijetu. Ako ste misili na artrozu može biti artroza zgloba i tada radimo sa titanijumskim šarafima koji se ne odstranjuju i sa kojima se može raditi MRI pregled.
      Stojimo Vam na rasolaganju. Naš kontakt je 00387 61 551505 ili kontakt@ortopedijamuharemovic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020. Dr. Muharemović