Hakije Kulenovića 3, Sarajevo

PETNI TRN-ZAŠTO NAM PRAVI TOLIKO PROBLEMA? Petni trn – Plantarni fascitis


0
Categories : Problem stopala

Petni trn je pojam koji se vrlo često koristi u svakodnevnoj komunikaciji među pacijentima (medicinski fascitis plantaris) karakterizira iznenadna pojava boli u stražnjem dijelu stopala s donje strane pete nakon težeg opterećenja. Plantarna fascija je tanka vezivna opna koja se proteže od prstiju stopala do njenog hvatišta u srednjem dijelu petne kosti sa plantarne strane.

U suštini radi se o sindromu preopterećenja, odnosno hroničnom istezanju plantarne fascije čije hvatište se nalazi na donjem stražnjem dijelu petne kosti.

plantarni fascitis
Slika 1. Bolnost kod plantarnog fascitisa

Uslijed istezanja plantarne fascije dolazi do upalne reakcije ili malih puknuća što uzrokuje intenzivnu bol i otežan hod. S vremenom, kao posljedica dugotrajnih ponavljajućih upala, dolazi do okoštavanja fascije na njenom hvatištu što se i radiološki (na rendgenskoj snimci) vidi kao petni trn.

Riziko faktori koji dovode do nastanka plantarnog fascitisa su:

  1. nošenje obuće s neadekvatnom potporom za stopalo,
  2. greške u treningu i nagla promjena intenziteta treninga,
  3. udubljeno stopalo (pes cavus),
  4. valgus položaj stopala,
  5. pojačana napetost Ahilove tetive (tetiva koja se nalazi na stražnjoj strani potkoljenice i veže se na petnu kost),
  6. često nošenje visokih peta,
  7. pretilost,
  8. stajanje na nogama više sati u toku dana.
Slika 2. RTG

Liječenje plantarnog fascitisa se provodi u nekoliko faza i može se podijeliti na konzervativno (neoperativno) i operativno liječenje.  Osnova liječenja petnog trna je rasterećenje cijelog stopala te smanjenje fizičkih aktivnosti. Uz korekciju i rasterećenje provode se i neke od metoda fizikalne terapije. Ukoliko se bolovi i tegobe nastave i dalje unatoč navedenoj terapiji, tada u obzir dolazi i aplikacija medikamenata u hvatište plantarne fascije odnosno infiltracija lokalnim anestetikom s kortizonskim preparatom. Ukoliko navedeno konzervativne metode dugoročno ne daju zadovoljavajuće rezultate pristupa se opertativnom liječenju pri čemu se minimalno invazivnim pristupom presjeca hvatište plantarne fascije.Petni trn i tegobe koje se zbog njega javljaju u iznimno velikom broju slučajeva uspješno liječimo konzervativno, odnosno bez operativnog zahvata koji je potreban u samo malom broju slučajeva. Da bi liječenje bilo adekvatno i uspješno, bitno je obratiti se ortopedu s velikim iskustvom koji je usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba.U slučaju da je metoda liječenja operativni zahvat, postoperativno slijedi kraće vrijeme rasterećenja stopala u trajanju od 2 do 3 sedmice uz jednu od metoda fizikalne terapije. Nakon potpunog oporavka te potom prilikom intenzivnog opterećenja stopala (duže hodanje, trčanje, itd.) neophodno je korištenje ortopedskih uložaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020. Dr. Muharemović